Beleid Vertrouwens(contact)persoon voor Recreatie Sportvereniging (ex-) hartpatiënten Spijkenisse
De Recreatie Sportvereniging (ex-)hartpatiënten Spijkenisse streeft ernaar om een veilige en vertrouwde omgeving te bieden aan al haar leden. Om deze veiligheid te waarborgen, heeft de vereniging een beleid voor vertrouwens(contact)persoon ontwikkeld. Dit beleid is bedoeld om leden en vrijwilligers te ondersteunen bij ongewenste situaties, zoals grensoverschrijdend gedrag, intimidatie of andere persoonlijke zorgen. Het beleid biedt duidelijke informatie over de rol en bereikbaarheid van de vertrouwens(contact)persoon, hoe meldingen worden behandeld, en welke stappen er worden ondernomen om de privacy en veiligheid van betrokkenen te waarborgen. Zo wil de vereniging zorgen voor een open, respectvolle en inclusieve sportomgeving waarin iedereen zich gehoord en gesteund voelt.
1. Inleiding
De Recreatie Sportvereniging voor (ex-)hartpatiënten Spijkenisse (hierna: de vereniging) heeft als doel een veilige en positieve sportomgeving te bieden aan haar leden. Gezien de kwetsbare gezondheid van veel leden is een veilige sportomgeving van groot belang. Dit beleid beschrijft de rol, taken en verantwoordelijkheden van de Vertrouwens(contact)persoon (VCP) binnen de vereniging.
2. Doel van het beleid
Dit beleid heeft als doel om leden, vrijwilligers en bestuurders een duidelijk kader te bieden voor de omgang met ongewenst gedrag, zoals pesten, discriminatie, agressie, seksuele intimidatie en andere grensoverschrijdende gedragingen. Het beleid waarborgt dat er een aanspreekpunt is voor leden die zich onveilig voelen of grensoverschrijdend gedrag ervaren.
3. Taken van de Vertrouwens(contact)persoon (VCP)
De VCP is binnen de vereniging het eerste aanspreekpunt voor leden, vrijwilligers en andere betrokkenen bij (zie ook “De rol van VCP bij onze vereniging”op onderstaande pagina):
- Meldingen van grensoverschrijdend gedrag;
- Het bieden van een luisterend oor en eerste ondersteuning;
- Begeleiden van leden naar passende hulpinstanties indien nodig;
- Bevorderen van een veilige sportcultuur binnen de vereniging;
- Signaleren van structurele problemen binnen de vereniging en hierover rapporteren aan het bestuur.
4. Positie van de VCP binnen de vereniging
De VCP functioneert onafhankelijk van het bestuur, om vertrouwelijkheid en onpartijdigheid te waarborgen. De VCP rapporteert jaarlijks aan het bestuur over algemene trends en verbeterpunten, zonder de vertrouwelijkheid van individuele meldingen te schenden.
5. Vertrouwelijkheid en privacy
De VCP handelt strikt vertrouwelijk en respecteert de privacy van betrokkenen. Gegevens worden alleen gedeeld met derden als dit noodzakelijk is voor de veiligheid van de betrokkenen of wanneer de wet dit vereist.
6. Procedures voor melding en afhandeling
- Leden kunnen zich via telefoon, e-mail of persoonlijk contact tot de VCP wenden.
- Bij meldingen wordt een vertrouwelijk dossier aangemaakt, dat veilig wordt bewaard.
- De VCP bespreekt samen met de melder welke stappen er genomen kunnen worden.
- Indien nodig, schakelt de VCP externe hulp in of verwijst door naar relevante instanties.
7. Opleiding en ondersteuning van de VCP
De VCP krijgt passende training en bijscholing om deze taak professioneel en effectief te kunnen uitvoeren. Dit omvat onder andere kennis over grensoverschrijdend gedrag, communicatieve vaardigheden en kennis van de juridische kaders.
8. Communicatie en bekendmaking van het beleid
Het VCP-beleid wordt jaarlijks geëvalueerd en gecommuniceerd naar alle leden en vrijwilligers via de website, nieuwsbrieven en ledenbijeenkomsten.
9. Slotbepalingen
Dit beleid is vastgesteld door het bestuur van de vereniging en wordt jaarlijks herzien om aan te sluiten bij actuele wet- en regelgeving en de behoeften van de leden.