Bewegingsvormen

Hartrevalidatie en/of diabetes

Als u een hartinfarct of een hartoperatie heeft gehad, heeft u mogelijk deelgenomen aan een hartrevalidatieprogramma. U heeft daarbij kunnen werken aan uw gezondheid door onder andere lichaamsbeweging. Het is van belang om na afloop hiermee door te gaan.

Indien u diabetes type 2 patiënt bent is het ook van het grootste belang, dat u beweegt. Uit onderzoek is gebleken, dat personen met diabetes type 2 die bewegen, minder medicatie nodig hebben, met alle voordelen van dien. Aangezien de manier van bewegen voor hart- en diabetespatiënten nagenoeg gelijk is worden de trainingen ook aan diabetespatiënten aangeboden waarbij rekening wordt gehouden met alle veiligheidsvoorzieningen. 

Bewegen en gezondheid

Regelmatig bewegen met een matige intensiteit, u hoeft niet buiten adem te raken, leidt al tot een verbetering van het uithoudingsvermogen en het algemeen welbevinden. U bevordert niet alleen uw algehele gezondheid, u traint ook uw hart- en vaatstelsel. U voelt zich beter, raakt minder snel vermoeid en u kunt veel plezier beleven tijdens de bewegingsactiviteiten.

Bewegen is belangrijk

Lichamelijke inspanning bevordert de doorbloeding van het hart en remt verslechtering van de kransslagaders. Hierdoor kunnen bij angina pectoris de klachten afnemen.

Als u nog niet regelmatig beweegt, verbetert uw hartfunctie duidelijk als u meer gaat bewegen. Uw hartslag in rust wordt lager waardoor uw hart minder wordt belast.

Als u diabetes type 2 heeft zult u versteld staan van uw vooruitgang. Door bewegen neemt uw gewicht af, waardoor bewegen steeds makkelijker gaat en u minder medicijnen nodig heeft.

Even belangrijk, zo niet belangrijker, is het psychische aspect van bewegen. Bewegen geeft zelfvertrouwen en doet de angst voor inspanning verdwijnen. 

Samen bewegen

Bewegen in groepsverband is leuk en motiverend. U kunt sporten onder deskundige begeleiding van een sportinstructeur en een verpleegkundige. Deze zien erop toe, dat u zich niet te veel, maar ook niet te weinig, inspant.

Bij de Recreatiesportvereniging (ex-)hartpatiënten “Spijkenisse” bent u er zeker van dat de begeleiders goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden van mensen zoals u.

Sport en spel

Er worden diverse vormen van sport en spel beoefend op een wijze dat u zich niet maximaal hoeft in te spannen. U moet tijdens het sporten in staat blijven om een gesprek te voeren. Dit geldt ook voor de conditieoefeningen. Let daarbij wel op een rustige ademhaling tijdens de oefeningen.

Advisering door een arts

Raadpleeg altijd uw behandelend arts of specialist als u lid wilt worden van de Recreatiesportvereniging (ex-) hartpatiënten “Spijkenisse”. Vraag hem/haar om een verklaring van geen bezwaar voor recreatiesporten. Uw  veiligheid staat voorop.

Kortom, als u let op de spelregels, dan kunnen coronaire hartziekten, diabetes type 2 en gezond bewegen een uitstekend en vooral een gezond koppel vormen! 

 

U kunt zich aanmelden voor een proefles via onderstaand e-mailadres of ga naar onze website: www.exhart.nl en vul daar het formulier in.

 

U bent van harte welkom.

E-mail: secretaris@exhart.nl